منو دسته‌بندی

شماره 28 نشریه محراب اندیشه

صاحب امتیاز:
حوزه علمیه حضرت ابوطالب علیه السلام
مدیر مسئول: حسین رفیعا
طراح جلد و صفحه آرایی: حسن پنداشته
هیأت تحریریه: سید محمد صادق موسوی، محمد قلندری امیر محمد دوست، مهدی فتح اللهی، محمدرضا فدایی، علیرضا فدایی علی فجری، ریحانه فجری، مهدی خاندار لطفی

فهرست مطالب

سرمقاله

آبان و آذر ماه یادآور روزهای باشکوه درس و مدرسه هستند. مدرسه که آغاز می‌شد درس و بحث از یک طرف، جمع دوستان و گروه سرودها و مراسم‌های مدرسه از طرف دیگر حلقه‌ی ما را روشن‌تر می‌ساخت و ما را آگاهی و بصیرت می‌بخشید. معلمان عزیز از مشکلات جامعه می‌گفتند؛ از بی‌عدالتی‌ها، از فریادهای در گلو مانده، از فقر و نداریها و مهمتر از همه از بی‌خدایی‌ها نقل می‌کردند و ما را آگاه می‌ساختند که روزگار چون شب تاریک، و کشور ظلمت‌زدة ما میراث استکبار و هوی‌پرستی طاغوتیان است و شاه و شاه‌پرستی.

اوج این پدیده مبارک در 13 آبان در مناسبت‌ها و فواصل مختلف پیش از انقلاب و پس از انقلاب جلوه کرد. 5 آذر سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی جوانان فداکار و 16 آذر روز دانشجو، همه و همه نشاندة این نکته بوده و هست که با آغاز مدرسه و اجتماعات فرهنگی، همواره حرکت‌های تازه و مبارکی در این کشور انجام شده است و این را به حول و قوه الهی باید همچنان ادامه داد.

منطق امام راحل (اعلی الله مقامه) و مقام معظم رهبری(مدّ ظلّه) در تمام موضوعات بویژه تشکیل حکومت، همواره بر نمط عقل و خرد بوده و هست. ایشان معتقدند که مملکت را مردم باید بسازند و حکومت نباید قائم بر فرد باشد. مردم نباید منتظر باشند که امام معصوم علیه‌السلام یا ولی خدایی بیاید و مشکلات را با معجزه و کرامت حل کند؛ کار امام معصوم علیه‌السلام و ولی‌فقیه نشان دادن راه درست و نورافشانی و پرتوافکنی است تا در بین ظلمات ایسم‌ها و مکتب‌های غلط و فرقه‌های تحریف شده، ما راه را پیدا کنیم؛ اما وظیفه پیمودن راه با خود مردم است و خود ملت باید راه سعادت را طی کنند.

امروز بسیج در مسیر محیط زیست، در میسر مبارزه با مفاسد اقتصادی در راه اجرای قوانین تمدن ساز اسلامی، باید یک حرکت جهادی شبانه‌روزی انجام دهد. همة ملت و اقشار مختلف (مانند زمان جنگ) باید هر کدام در تخصص خود به میدان آمده و طبق پرتوافکنی و هدایت اسلام عزیز، این مسیر سعادت و عزت و اقتدار را طی کنند. باشد که ان‌شاء‌الله الگوی مناسبی برای دیگر کشورها و ملت‌ها بشویم. و السلام علیکم

مجید سیـنایی، آبان ماه 1400


گزارش مسجد

چند سالی بود که توفیق اردوی زیارتی امام رضا (ع) از بسیجیان پایگاه یاسر سلب شده بود. اما به لطف خدا امسال این توفیق دوباره نصیب جمع ما شد و روز بیست و هفتم مهر ماه در قالب جمعی  بیست و شش نفره به پابوس حضرت خورشید شرفیاب شدیم.

اردوی دانش آموزی دانش آموزان پایگاه یاسر به مشهد مقدس – پاییز 1400

کسانی که اردوی مشهد رفته اند می دانند که شیرینی اردوهای مشهد به سختی های آن است. الحمدلله از همان ابتدا شیرینی های سفر شروع شد. از همان لحظه ای که میخواستیم برای جابجایی بچه ها تا راه آهن اسنپ بگیریم و اینترنت ها بسیار ضعیف و بلکه قطع شد. تازه این اولش بود! همین که وارد قطار شدیم یکی از بچه ها حالت تهوع گرفت و چند نفر همزمان تب و لرز گرفتند!! نود درصد نفرات هم در طول اردو به خاطر سرمای استخوان سوز مشهد سرما خوردند. اما شکر خدا همگی به سلامت به حسینیه رسیدیم.

با توجه به اینکه جمعیت اردو غالبا نوجوان و دانش آموز بودند، قبل از اینکه به زیارت مشرف بشویم کلیپی از صابر خراسانی برای بچه ها پخش کردیم و خودم هم چند دقیقه ای برایشان روایتگری کردم.

در حدود پنج روزی که  مشهد بودیم غیر از زیارت خیلی کارها کردیم. از مسابقه کشتی داخل حسینیه گرفته تا پارک آبی برای بزرگ تر ها و پیتزا بعلبک برای کوچک تر ها! شکر خدا حسینیه ی ما سه وعده غذایی را تقبل کرده بود و وقتمان برای درست کردن غذا تلف نمیشد. البته بنده روزی سه وعده کتک رایگان هم از دانش آموزان نوش جان می کردم! اجازه بدید نگم فقط روزی سه ساعت خوابیدم. البته روز آخر وجدانشون کمی به درد آمد و اجازه دادند سیر بخوابم.

شاید بشه گفت اوج اردوی ما تو هیأت خودمونی داخل حسینیه بود. جایی که یکی از دانش آموزان برای اولین بار شیرینی گریه برای اباعبدالله الحسین (ع) رو چشید.

بگذارید اردو رو در این جمله خلاصه کنم: با خنده وارد مشهد شدیم و با گریه ی دلتنگی از مشهد خارج شدیم.

گزارش از: مهدی خاندار لطفی


دقایقی با شهدا (شهید احمد عطایی)

پاسدار شهید مدافع حرم «احمد اعطایی» متولد 7 شهریور 1364 و ساکن محله فلاح تهران بود و مهندسی برق می‌خواند. او داوطلبانه برای دفاع از حرم عقیله بنی هاشم و مردم مظلوم سوریه، راهی آن دیار می‌شود که در 21 آبان ماه 94 و آخرین روز ماه محرم الحرام، همراه با سه تن دیگر از دوستانش «سید مصطفی موسوی»، «مسعود عسگری» و «محمدرضا دهقان امیری» به شهادت می‌رسد.

خاطره ای از شهید  مدافع حرم احمد اعطایی به نقل از دوستان مسجدی شهید:

شهید احمد عطایی – از شهدای مدافع حرم منطقه 17 تهران

یه روز من میدون مقدم وایساده بودم منتظر تاکسی. یه ماشین وایساد و من سوار شدم که اتفاقا احمد عزیز داخل ماشین بود. خلاصه من دیدم احمد داره با راننده بحث میکنه،

احمد میگفت به راننده که هروقت به خانمی رسیدی و داشت از خیابون رد میشد تو از چند متری ترمز کن که خانم رد بشه بعد راه بیفت چون خانما مثل آقایون سریع نیستن شاید پاشون بهم بپیچه و بخورن زمین.

خلاصه کار نداریم احمد چون آدم رکی بود و بی تعارف حرفشو به همه میزد هی به راننده میگفت و راننده دیگه اعصابش خورد شد.

خلاصه از اول مسیر با اون بنده خدا بحث کرد و گفت اصلا هرچی که تو میگی تا اینکه احمد حرفشو به کرسی نشوند تا این که میخواستیم پیاده شیم،

راننده یکم سن دار بود و آخرش گفت که جوون خوبی هستی خدا پشت و پناهت باشه من این همه ساله راننده ام و اینو نمیدونستم. احمد چیزی نگفت و لبخندی زد و خداحافظی کرد و خلاصه کرایه ما رو هم احمد حساب کرد.

برگرفته از وب سایت www.daroshohada17.ir


فناوری دیجیتال

راهنمایی خرید گوشی های اقصادی

در خرید گوشی های اقتصادی زیر 10 میلیون تومان ابتدا باید دید کدام ویژگی تلفن همراه برای خریدار مهم تر است.

در این راهنما بدون هرگونه تعصب نسبت به برند های بازار، با توجه به سه شاخص اصلی دوربین/رام/باتری (و البته حافظه داخلی) به گوشی های زیر 5 میلیون تومان میپردازیم.

زیر دو میلیون تومان

  • گوشی های کارکرده از سری جی  سامسونگ

حدود 2 میلیون تومان

  • Gplus P10 مشخصات مهم: باتری 3500 / دوربین 13 / رام 3

زیر 3 میلیون تومان

  • Gplus P10+ مشخصات مهم: باتری 3500 / دوربین 13 / رام 3

زیر 4 میلیون تومان

  • Samsung M12 64G مشخصات مهم: باتری 5000 / دوربین48 / صفحه نمایش هرتز90

زیر 5 میلیون تومان

  • شیائومی (XIAOMI NOTE 8 2021) مشخصات مهم: باتری 4000 / دوربین 48 / رام 4

  حدود 5 میلیون تومان

سامسونگ (SAMSUNG A22 64G) مشخصات مهم: باتری 5000 / دوربین 48 / رام 4

مشخصات اجزای مختلف گوشی ها گاها روی کاغذ یکی می شوند. مثلا هر دو رام 3 دارند. اما در کنار چیپست های مختلف عملکرد گوناگونی دارند. پس می توان مهم ترین شاخصه اختلاف قیمت روی گوشی های 5 میلیون تومان را چیپست (chipset) دستگاه ها دانست.

نویسنده مطلب: محمد قلندری


گزارش محله محور

امیر مؤمنان علی علیه‌السلام می فرماید: «اَکْرِمُوا الْخُبْزَ فَاِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ اَنْزَلَ لَهُ بَرَکاتِ السَّماءِ وَاَخْرَجَ بَرَکاتِ الْاَرْضِ» نان را اکرام کنید. همانا خداوند عزیز و جلیل، بخاطر آن، برکات آسمان را نازل و برکات زمین را خارج نمود.

(مستدرک الوسائل)

شغل نانوایی یکی از قدیمی ترین مشاغل ایران است، و این روزها با مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کند. این عزیزان معمولا کارشان تعطیلی ندارد و در تمام ایام سال مشغول خدمت‌رسانی هستند. از گرمای طاقت فرسای تابستان که بگذریم زمستان هم خالی از مشکلات نیست. کمر همت بستیم تا درباره این شغل بیشتر بدانیم.

محمد علی رمضانی – نانوای محله باغ خزانه

آقای »محمدعلی رمضانی« از دوران طفولیت 40 سال است که در راستای خدمت به مردم در شغل شریف نانوایی مشغول به کار است. او که در محله فلاح تهران زندگی می‌کند این شغل ارزشمند را از پدر به ارث برده و با زحمت بسیار ساعت‌های گرانقدر عمرش را کنار تنور داغ می‌گذراند تا طعم شیرین نان تازه را به ما بچشاند. شغلش به آن ساده‌گی که فکرش را می‌کردم نبود …

از خاطرات آقای رمضانی جویا شدم، که چرا این شغل؟ او عنوان کرد که در جوانی علاقه زیادی به نانوایی داشتم. عکس های سه در چهاری که بالای تنور چسبانده شده بود توجه من را به خود جلب کرد. بزرگروارانی که دار فانی را وداع گفته بودند و آقای رمضانی از هر کدام درسی آموخته بود.

از خاطرات او زمان جنگ تحمیلی بود. آن زمان خدمت سربازی را در تیپ 45 نیروی مخصوص واکنش سریع ارتش سپری می‌کرد. از خاطراتی که او خوب به یاد دارد بازگشت آزادگان عزیز به میهن اسلامی در تاریخ 1369/05/26 است. او همچنین در مناطق عملیاتی فکّه، دشت‌عباس، شوش، دهلران و اندیمشک حضور داشت و این امر برایش مایه افتخار بود.

آقای رمضانی خاطره جالبی از بمباران تهران در زمان جنگ دارند. در یکی از بمباران ها، یکی از بمب‌ها به پشت بام یک نانوایی اصابت می‌کند که باعث ترکیدن کیسه آرد می‌شود، و به دنبال آن مردم با دیدن ذرات گرد در هوا گمان می‌کنند که حمله شیمیایی بوده است!

اهل محل نان صلواتی های صبح جمعه این نانوایی را خوب می شناسند. در این روزهای کرونا کمک حال همسایه ها و مردم است. هر چند این خیرات قبل از دوره کرونا هم انجام میشد. او متذکر شد که این خیرات را اهل محل به ما می سپارند و ما که خادم مردم هستیم.

آقای رمضانی اعتقاد دارد که خداوند به عمل هر شخص نگاه می‌کند. می گوید: به فرموده حضرت آقا: «هر فرد در کار خود درست و صادق باشد، نیّت خودش رو ادا کرده.»

درباره عکس سردار شهید قاسم سلیمانی که روی دیوار چسبانده شده بود از او پرسیدم. جواب داد: حاج قاسم یکی از محبوبترین چهره‌های انقلاب اسلامی و نماد مبارزه با ظلم جهانی شناخته می‌شوند، و ما هر چه داریم از این بزرگوار داریم.

آخرین درخواست او از ما مردم این بود که حواسمان باشد خدایی نکرده در مصرف نان اسراف نکنیم که این نعمت الهی با سختی بدست می‌آید.

/ انتهای گزارش

گزارش توسط: سید صادق موسوی


هنر متعالی

هنر شعر، یکی از ارزشمندترین گنجینه های زبان فارسی است. تا آنجا که بزرگان گفته اند تاثیری که یک بیت شعر بر جان و روان ما فارسی زبانان می گذارد شاید با تاثیر یک کتاب برابری کند.

در هنر متعالی این شماره به کتابی از ”سید عطاءالله مجدی“ می‌پردازیم. ایشان در کتابی با عنوان ”گل های جاویدان“ مجموعه جملات قصار نبی مکرم اسلام (ص) را جمع آوری نموده است. به این صورت که علاوه بر ترجمه ی جملات گهربار آن بزرگوار،  متن فارسی را مبدل به یک دوبیتی نموده است که کاری بدیع و خلاقانه بوده و شیرینی فهم حدیث پیامبر (ص) را به گونه ای دیگر به انسان می چشاند. نمونه هایی از هنر ایشان را برای شما عزیزان به نمایش می گذاریم:

إرحَم مَن في الارض یَرحَمکَ مَن في السَماء

به آنان که در زمین هستند رحم کن تا آنکه در آسمان است بر تو رحم آورد

به هر چیز و هر کس به روی زمین              اگر مهربان باشی ای اهل دین

کنـد بــر تـو رحم آنـکه در آسمان              ملک بـاشـدش چـاکـر آستان

إنَّ حُسنَ العَهدِ مِنَ الإیمان

به راستی پایبندی به پیمان از شرایط ایمان است

چـو بـر عهـد و پیـمان وفا باشَـدت              ز آزار مـــردم حـــیـا بـاشـدت

تو را باشــد ایـمان و ایـقان درسـت              پس اندر امانت نه همتای توست


اینفوگرافی

اینفوگرافی صلح امام حسن (علیه السلام) – با شکوه ترین ترین صلح تاریخ

انتخاب توسط: علی فجری


جدول

طراحی جدول: ریحانه فجری


طنز

این سری از متون واقعی می باشد.

زندگی در حال حاضر آنقدر به مردم فشار آورده که هوش و حواس برای آدم نمی مونه و نتیجش هم این میشه که فرعون رو فرعون نبی خطاب دهیم و به شیطان هم احترام گذاشته و حضرت شیطان بخونیم.

الآن یکی از معضل های بزرگ از کشور ما گذر می کند و به هیچ عنوان قابل حل نمی باشد و اون هم چیزی نیست جز تیپ هشتادیون و نودیون.

شوخی کردم، خودم دهه هشتادی هستم. ولی یک تحقیق علمی نشان داده است که عامل جنگ جهانی سوم سفر دهه هفتادی ها به ترکیه و رو در رو کردن دهه شصتی ها با دهه هشتادی و مخصوصا نودی هاست!!

دهه نودی ها ویژگی ها و آپشن های مختلفی دارند! از جمله هوش کار با تکنولوژی (موبایل، تبلت و …) و مهمترین قابلیت بازیگری های حرفه ای که به لطف کرونا این استعداد در شبکه های مجازی مدارس شکوفا شد. از کپی کردن از عکس های تکالیف گرفته تا جایی که برای فرار از تکالیف رو به قتل عام خاندان خود آوردند. مثلا یک روز مرگ عمه رو بهانه می کردند، یک روز مرگ دایی و …

این دهه نودی هایی که من می بینم فقط به یک صورت می تونن طلبه بشن. اون هم وقتی که با ظرف طلا براشون غذا بیارن و فکر کنم از منبر هم خوششون نیاد و به جاش صندلی گیمینگ بخوان!!

تا همینجاش فعلا کافیه. از شوخی هایی که کردم ناراحت نشید و حلال کنید.


مشکلات محل

ستون مشکلات محل، انعکاس صدای اهالی محله است در ارتباط با مواردی شاید که به گوش نیروهای زحمتکش شهرداری نرسیده است.
وضعیت جوی خیابان شهید نعمتی
در نشریه های گذشته به وضعیت جوب خیابان شهید نعمتی اشاره کردیم. با توجه به اینکه این شماره از نشریه در اختیار مسئولین مربوطه قرار خواهد گرفت دوباره به آن اشاره می کنیم.

جوی های کناری خیابان نعمتی و خیابان های متصل به آن که در محله باغ خزانه واقع است، غالباً از پسماندهایی مملو میشود که با گذر زمان ایجاد باعث ایجاد لایه و جرم می شوند. اگر به موقع لایه روبی انجام نگیرد مشکل فراتر از حد کنونی خواهد رفت.
سطل های زباله محله باغ خزانه اصلا وضعیت مناسبی ندارند!!
یکی از موضوعاتی که اهالی محل به آن معترض هستند وضعیت اسفناک سطل های زباله محله است.

اولا: در بعضی از نقاط، سطل های زباله با توجه به مصرف اهالی کوچه یا مغازه های اطرافشان خیلی زود پر شده و زباله ها در اطراف سطل ها انباشته می شود که چهره بسیار زشتی به محل می‌دهد.

ثانیا: بسیاری از سطل های محله معیوب هستند. بعضی ها یک چرخ معیوب، بعضی ها دو چرخ معیوب، و مواردی هم مثل سطح کوچه شهید مرتضوی داریم که دیگر چرخی برایشان نمانده!!
از یک طرف مشاهده پاکبانان زحمت کشی که به سختی و مشقت این سطل ها را برای تخلیه در ماشین حمل زباله آماده می کنند برای مردم مایه رنج و آزردگی است و از طرف دیگر به خاطر عجله راننده ماشین حمل زباله برای رسیدن به سطل بعدی، پاکبان ها فرصت نمی کنند سطل را سر جای خود برگردانند و مثل تصویر بالا سطل خارج از محل خود در کنار خیابان رها می شود!
از عزیزان شهرداری منطقه که برای زیباسازی معابر و محلات تلاش میکند تقاضا داریم تا در جهت رفع این مشکلات تلاش نمایند.

نویسنده مطلب: محمد حاج اکبری


فضای مجازی

به امید خدا در هر شماره شبکه های ارزشی فعال در فضای مجازی را به حضورتان معرفی خواهیم کرد. هر دو شبکه مجازی این شماره اینستاگرامی هستند. اگر ”نرم افزار بارکد خوان“ دارید میتونید با اسکن بارکد، مستقیما وارد پیوند معرفی شده شوید.

احکام به زبان ساده

https://www.instagram.com/ahkam.tv3

اگر بخواهیم صفحه ای در فضای مجازی بهتون معرفی کنیم که احکام اسلامی رو به ساده ترین حالت بیان کنه و با استفاده از طرح های جالب گرافیکی و نقاشی های دیجیتالی باعث فهم صحیح و راحت تر احکام بشه باید صفحه ”احکام به زبان ساده“ رو بهتون پیشنهاد بدیم که بر و بچه های خوب گروه معارف شبکه سه سیما زحمت تهیه و تولید مطالب این صفحه رو میکشن.

داود کمیجانی

https://www.instagram.com/komijani_answer

و اما صفحه ی دومی که قراره خدمتتون معرفی کنیم مربوط  میشه به حجت الاسلام و المسلمین کُمیجانی.

این استاد برجسته حوزه و دانشگاه علاوه بر تبلیغ و تدریس در موسسات علمی و مجامع عمومی داخل کشور، سابقه حضور و تبلیغ علوم دینی و پاسخ گویی به سوالات علمی در خارج از کشور را در کارنامه خود دارند.

ایشان همچنین با توجه به اهمیت فضای مجازی علاوه بر فعالیت های حضوری، در صفحه ی مجازی خود کلیپ های کوتاهی قرار میدهند که در این کلیپ ها اقدام  به پاسخگویی به شبهات و سوالات روز جامعه و جوانان میکنند که میتواند برای عموم جامعه مفید فایده باشد …


معرفی کتاب

کتاب خاطرات سفیر نویسنده: نیلوفر شادمهری

معرفی کتاب در آستان عروج

»خاطرات سفیر« از جمله کتاب هایی است که مقام معظم رهبری به بانوان مطالعه آن را توصیه نموده اند.

این کتاب دربردارنده خاطرات دانشجوی مسلمانی است که در فرانسه با چالش‌های مختلفی روبرو می‌شود که رعایت حجاب یکی از آنهاست. تصور ذهنی نادرست مردم فرانسه از اسلام و مسلمان و وجود صدها پرسش‌ و باور در این زمینه، کار را برای او که رعایت ارزش‌های دینی را بر هر چیز دیگری ترجیح می‌دهد، دشوار می‌کند. شادمهری در این اثر که حاصل یادداشت‌های او در دوران دانشجویی‌اش در فرانسه است، تصویری کوتاه اما گیرا از فضای جامعه فرانسه و باورهای آنها در قبال مسلمانان نشان می‌دهد. راوی این کتاب، دختری است که در آرزوی تحصیل در یکی از دانشگاه‌های مهم فرانسه راهی این کشور می‌شود، اما صرفاً به دلیل رعایت حجاب و التزام به قوانین اسلام، دانشگاه از پذیرش او منصرف شده و او به اجبار در دانشگاه دیگری ادامه تحصیل می‌دهد. او که برای تحصیل به کشور دیگری سفر کرده بود، حالا در یک دوراهی قرار می‌گیرد.